Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Pražské restaurační minipivovary

18. 06 2010 | Začátkem devadesátých let došlo k výraznějšímu rozvoji v pivovarnictví, který s sebou přinesl také vznik minipivovarů navazujících na dřívější tradici. V posledních pěti letech se rozvoj minipivovarů urychluje a v současné době je jich na 70. Co do počtu minipivovarů v jednom městě celkem logicky dominuje Praha, kde je v současností možné navštívit 8 restauračních minipivovarů.

Začátkem devadesátých let došlo k výraznějšímu rozvoji v pivovarnictví, který s sebou přinesl také vznik minipivovarů navazujících na dřívější tradici.  V posledních pěti letech se rozvoj minipivovarů urychluje a v současné době  je jich  na 70.  Co do počtu minipivovarů v jednom městě celkem logicky dominuje Praha, kde je v současností možné navštívit 8 restauračních minipivovarů. Jsou to :
U Fleků
Novoměstský pivovar
Pivovarský dům
U Bulovky P.U.B
U Medvídků
U Bansethů
U Valšů
Jihoměstský pivovar

Nejstarším minipivovarem je samozřejmě pivovar U Fleků, který jediný přežil budovácí socialismu. Již více než 30 let zde sládek Ivan Chramosil vyrábí vynikající tmavou 13 %.
V minulém století byly v Praze  postaveny pouze dva minipivovary – Novoměstký a Pivovarský dům.
            
Novoměstský pivovar byl založen jako jeden z prvních v České republice v roce 1992. Technologie je dovezena z Německa a můžete zde ochutnat světlý i tmavý ležák.  Velice zajímavě řešený je interér, rozdělený do několika prostorů.

Minipivovar, který si již vydobyl své pevné místo, je Pivovarský Dům v Ječné ulici v Praze. Své první hosty přivítal v dubnu 1998 Nápad založit vlastní minipivovar vzešel z praktických zkušeností majitelů s pivem a pivovary. Mezi jejich hlavní činnosti, kterým se věnují prostřednictvím společnosti Pivo Praha, patří také projektování pivovarů. Pivovarský Dům je tak i prezentačním místem společnosti, kde lze zákazníkům představit jednu z možností, jak minipivovar provozovat.

Koncept Pivovarského Domu je postaven na atmosféře klasické české hospody s důrazem na pivní kulturu a tradici pivovarnictví. Tomu odpovídá asi nejširší nabídka piv a pivních specialit vyráběných v České republice. Stranou zvoleného tématu však nezůstávají ani koncepce interiéru a jídelní lístek. Hlavním pilířem ale zůstává pivo. Vlajkovou lodí je v tomto případě světlý klasický ležák, který z celkového výstavu kolem 1000 hl/rok tvoří 70 %. 20 % pak připadá na tmavý ležák a o zbytek se dělí pivní speciality jako pivo višňové, banánové, kopřiové, kávové a pšeničné. V posledních dvou letech se Pivovarský dům snaží vařit i piva, která nejsou na českém trhu běžná – Ale, Stout a jejich různé variace. Jako první u nás vyrobil i BIO pivo, které je zde možno v červnu ochutnat.

Již bylo řečeno, že koncept minipivovaru se téměř neobejde bez kvalitní kuchyně, která podtrhuje jedinečný zážitek z návštěvy pivovaru. Představa o tom, že lidé budou navštěvovat pivovar jen díky samotnému pivu, je příliš optimistická. V Pivovarském Domě je gastronomie postavena na klasické české kuchyni, která doplňuje celkovou atmosféru. Nabídku zpestřují tématické dny jako rybí týden, vepřové hody nebo americká domácí kuchyně.
Rychlejší růst následuje po roce 2003, kdy vzniká dalších 5 minipivovarů. Všechny stojí za návštěvu, raritou je minipivovar U Medvídků, kde pivo kvasí v dřevěných kádích a zraje v klasických dřevěných sudech. Vyrábí se zde také momentálně nejsilnější pivo u nás  s obsahem alkoholu okolo 12 %.

Diskuse

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO