Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Za poctivou staročeskou kuchyní na Břevnov

22. 11 2010 | V Praze naleznete restauraci prakticky na každém rohu, ale občas dá práci najít tu příjemnou a útulnou, ve které se dobře vaří. A právě takovou je restaurace Koppernik na pražském Břevnově, kde se podává poctivá staročeská krmě, v teplých letních měsících si můžete na zahrádce pochutnat na specialitách z grilu a k tomu si vybrat i některé z výtečných moravských vín.

I když nejen moravských, v restauraci naleznete i vína z pražské vinice Salabka v Troji. V kuchyni kraluje od listopadu 2009 šéfkuchař Petr Kopáč, velký fanda a propagátor poctivé staročeské kuchyně, takže když se rozhodovalo o tom, jakou cestou se vydat při přípravě nového menu, bylo prakticky rozhodnuto. Petr se nechal inspirovat M.D. Rettigovou a jako malý poklad si hýčká překlad originální staropražské kuchařky z roku 1823. Velmi inspirativní čtení, tak třeba když musíte přepočítat staré jednotky, všechny ty loty, unce, žejdlíky a věrtely na ty, které známe a používáme dnes. Všechny suroviny jsou čerstvé, vývar je opravdu z kostí, bylinky z zahrádky, máslo je máslo a tak bychom mohli pokračovat. Stálý jídelní lístek se mění dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim a nabídku navíc zpestřují sezonní akce jako jsou čerstvé ryby v březnu, jehněčí v dubnu a nebo kupříkladu Svatomartinská husa s mladým vínem v listopadu. 

Jak již bylo napsáno výše, Petr Kopáč je velkým propagátorem poctivé české české kuchyně. A to nejen u nás doma. Tak třeba v roce 2008 rozmazloval chuťové pohárky mlsných moskvanů, kteří se nemohli nabažit kachny se zelím a knedlíkem nebo výtečného guláše. V dubnu 2010 odjel na pozvání České centrály cestovního ruchu do argentinského Buenos Aires, kde připravoval tradiční speciality u příležitosti dnů České Republiky v argentinské metropoli. Jeho kulinářské kreace se setkali s obrovským úspěchem, ať to byla inaugurační večeře na českém velvyslanectví, nebo třeba degustační menu pro novináře.  A fakt, že tři týdny trávil v kuchyni každý den šestnáct hodin, aby vůbec uspokojil poptávku po českých lahůdkách, hovoří za vše. A co že to bylo pro změnu nejpopulárnější v Argentině? Bramboračka, bramborák a švestková omáčka. 

Vy ale nemusíte ani do Moskvy, ani do Argentiny. Stačí přijet za Petrem na Břevnov. Kdo totiž neochutná jeho vepřovou panenku v šunkovém kabátku se švestkovou omáčkou a bramborovými šiškami, ten jako by nebyl.

Restaurant Koppernik
Bělohorská 24
Praha 6

otevřeno denně 11:00 – 23:00

telefon: +420 233 102 672
e-mail: info@koppernik.cz
web: www.koppernik.cz
 

Diskuse

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO