Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

Jedno vejce denně může bez obav sníst každý zdravý člověk

19. 03 2015 | Jedno vejce denně může sníst bez obav z mrtvice či infarktu každý zdravý člověk. Dopřát si ho může i ten, kdo bere léky na cholesterol, pokud však jeho hodnota nepřesahuje osm milimolů na litr krve, řekla dnes novinářům Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. Jednorázový výkyv o Velikonocích, kdy se z vykoledovaných vajec vyrábějí saláty či pomazánky, není podle ní nebezpečný. Vejce nijak zásadně hladiny cholesterolu neovlivňuje, mnohem větším nebezpečím jsou živočišné tuky. 

"O Velikonocích je to nárazová konzumace, takže to není běžná dlouhodobá konzumace, a dá se tolerovat," uvedla. Problém podle ní může být jen v úpravě vajec. Pokud si je dá člověk na špeku, zdraví to neprospěje, a také se mu pokrm špatně tráví. Pokud ale z vajec připraví pomazánku či salát, je to v pořádku. "Samozřejmě také není možné zkonzumovat jich extrémně velký objem, protože by to člověku ani nechutnalo," dodala. 
    
Jedno vejce denně je podle ní tedy zcela bezpečné konzumování a není žádný následný problém v tom, že by se zvyšovala hladina cholesterolu, což potvrdila už před 25 lety nizozemská studie. "Naopak vejce je velmi zdravá potravina v souvislosti s tím, že je to zárodečná tkáň pro vývoj nového organismu, takže má velmi dobře složené základní živiny i minerální látky a vitamíny," shrnula. 
    
Vejce tvoří ze 74 procent voda, 13 procent tvoří bílkoviny, 12 procent tuky, 0,9 procenta sacharidy, 0,8 procenta minerální látky, jsou v něm vitamíny a cholesterol, ceněna jsou i pro obsah dobře využitelného železa. 
    
Podle Starnovské, která působí jako nutriční poradkyně v pražské Thomayerově nemocnici, jsou vejce výhodnou součástí jídelníčku pro lidi všeho věku. Výjimkou jsou děti do jednoho roku, ty by měly dostávat jen vaječný žloutek. Bílek totiž je "hustým" zdrojem bílkovin, malé dítě by tak snadno přesáhlo denní dávku vhodnou pro svůj věk. 
    
Vejce jsou výhodná i pro ty, kdo omezují maso, nebo ho z jídelníčku zcela vynechali. Nejde vždy o příznivce alternativního stravování, mohou to být lidé, kteří kvůli problémům se zuby nemohou maso dobře rozkousat. Vejce se využívají i v dietní stravě, nejčastěji se přidávají do pokrmu pro zjemnění či zvýšení jeho biologické hodnoty. Nejlépe stravitelná jsou naměkko, kdy opouští žaludek po jedné až dvou hodinách, naopak nejhůře stravitelná jsou smažená na tuku, ta mohou zůstat v žaludku až šest hodin. 
    
Rizikem u vajec jsou bakterie salmonely, které bývají na skořápkách. Proto se musí při manipulaci s vejci a kuchyňském zpracováním dodržovat hygienická pravidla, jako je mytí rukou a pracovních ploch, včetně odstranění papírových obalů.
 
Tipy nejen pro hospodyňky
1. Vejce vždy skladujte špičkou dolů. U ploché strany je pod skořápkou vzduchová bublina, která zabraňuje pohybu žloutku. Při skladování špičkou nahoru se žloutek může smísit s bílkem, proniknout těsně ke skořápce a nalepit se na ni. Takto skladovaná vejce se rychleji kazí.
2. Skořápku vajec neomývejte, pokud se nechystáte vejce ihned spotřebovat. Na skořápce je ochranná vrstva, která chrání vejce před škodlivými mikroorganismy, umytím se vrstva poruší.
3. Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud plave po hladině, není čerstvé. Doporučuje se uchovávat vajíčka v nejchladnější části ledničky, a to nejvýše tři týdny.
4. Prasknutí skořápky a vytečení bílku při vaření vajec se omezí přidáním soli nebo octa do vody, ve které se vejce vaří.
 
zdroj: ČTK

Diskuse

Čtěte více

Uzavírky, zácpy, dopravní nehody a rozčilení řidiči: tradice konce prázdnin na českých silnicích

Uzavírky, zácpy, dopravní nehody a rozčilení řidiči: tradice konce prázdnin na českých silnicích

Vyjádření Jiřího Rušikvase, zakladatele společnosti FUTTEC, nejen k blížícímu se konci letních prázdnin a s tím souvisejícím hustým provozem na tuzemských komunikacích, ale i ke špatnému ...

V Národním muzeu máte jedinečnou příležitost vidět poslední dopis Milady Horákové

V Národním muzeu máte jedinečnou příležitost vidět poslední dopis Milady Horákové

V Historické budově Národního muzea se nyní můžete přijít podívat na poslední dopis, který napsala Milada Horáková před svou popravou. Část dopisu je vystavena u příležitosti 70. výročí od smrti ...

YIT spouští prodej bytů z druhé etapy projektu Ranta Barrandov

YIT spouští prodej bytů z druhé etapy projektu Ranta Barrandov

Na Praze 5 rostou i čtyři domy druhé etapy rezidenčního komplexu Ranta Barrandov společnosti YIT. Developer právě spouští prodeje 118 nízkoenergetických bytů v dispozici od 1+kk do 5+kk, které ...

Expati se rychleji propojí s českými vlastníky nemovitostí

Expati se rychleji propojí s českými vlastníky nemovitostí

Anglicky hovořící cizinci už nemusí prosit místní o pomoc s hledáním bydlení. Bezrealitky.cz, největší český server nabízející bydlení přímo od majitelů, se totiž spojuje s Prague Morning, jednou ...

Jelen, výr, rys a medvěd? V kampani JRD navštěvují známé herce v jejich domově nečekaní hosté

Jelen, výr, rys a medvěd? V kampani JRD navštěvují známé herce v jejich domově nečekaní hosté

Společnost JRD, průkopník a lídr na trhu s energeticky úspornými a zdravými rezidenčními projekty, zahájila jako první developer v České republice rozsáhlou kampaň na podporu kvalitního vnitřního ...

 
.

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO