Kapr vám nechutná? Zkuste na Vánoce rybu jinak
Štědrovečerní večeře, to je bramborový salát a kapr. Nebo ne? Možná i vy patříte mezi ty, kterým kapr příliš nechutná, nebaví vás každoroční hledání kostí a radši byste si dali jinou rybu. Naštěstí výběr je velmi široký a vy si můžete na Vánoce dopřát takové jídlo, které vám večeři nezkazí. Na co dát při výběru ryby pozor a jak ji můžete připravit?
(Ne)tradiční kapr
Kde se vlastně vzala tradice kapra na vánočním stole? Možná vás překvapí, že tento zvyk je velmi mladý. Kapr se na českých talířích běžně začal objevovat až v devatenáctém století s rozvojem rybníkářství a kombinace s bramborovým salátem přišla až v druhé polovině dvacátého. Ryby si přitom nejprve dopřávaly spíše bohatší rodiny – a to nejen kapra, ale třeba i sumce. U ostatních pak na stole převažovala jídla z hub, luštěniny, sušené ovoce a podobně.
Když vám ryba nevoní
Každá ryba voní trochu jinak v závislosti na prostředí, kde žije, a u těch sladkovodních z rybníků se můžeme často potkat s „bahnitým“ zápachem. I proto se vánoční kapři po výlovu uchovávají v kádích s proudící vodou, která je tohoto zápachu částečně zbaví. Pokud máte přesto pocit, že vám kapr „smrdí“, jednoduše ho zkuste naložit do lázně z mléka, která přebytečný zápach vytáhne.
Nesmí vám kapr na Vánoce přes práh? Hlavní je, abyste nezanevřeli na všechny ryby. Pokud vám nechutnají sladkovodní, zkuste mořské. Chuť i onen rybí „zápach“ se totiž odvíjí také od množství tuku, který ryba má. „Losos, tuňák nebo makrela jsou tučnější, a mají tedy i výraznější aroma. Oproti tomu, pokud sáhneme třeba po tresce nebo mořském pstruhovi, bude zápach minimální,“ dodává Pavel Šilhánek, specialista na maso a ryby z online supermarketu Košík.cz.
Kapr na sto způsobů
A jak kapra připravit? Vánoční klasikou je samozřejmě smažený kapr v trojobalu. Řada z nás si ale jídlo ráda odlehčí a pokud si chcete kapra dopřát, můžete vyzkoušet i jiné úpravy. V mnoha rodinách nesmí chybět kapr na černo, který se podává na základu z kořenové zeleniny, rybího vývaru a piva, doplněného sladkým sušeným ovocem, ořechy a kořením. A právě v této úpravě se na českých talířích objevoval už před sto lety. Oproti tomu úprava na modro je kyselejší, využívá totiž horký ocet, kterým se kapr spaří.
Pokud hledáte kompromis mezi trojobalem a přírodními podkovami, zkuste si kapra připravit v bylinkovém či sýrovém těstíčku, které můžete vyšperkovat kvalitním sýrem a zeleninovou oblohou. Výbornou chuťovkou pak budou kapří hranolky, které můžete podávat třeba návštěvám o svátcích. K hranolkům stačí připravit chutný výrazný dip a skvělé jídlo máte na stole. Milovníci asijské kuchyně pak mohou vyzkoušet filety kapra s kari omáčkou z kokosového mléka.
Začněte dobrým výběrem
To, jak se ryba včetně kapra na Vánoce povede, závisí na dobrém výběru. Zvlášť u ryb totiž platí, že čerstvost nadevše. Koneckonců každý si asi vybavuje rozmražené gumové rybí filé ze školní jídelny… Pravidlo jedna je tak jednoduché – raději kupujte čerstvé chlazené ryby než mražené. Například na Košíku najdete ryby z Makra, které se k vám dostanou už 48 hodin od výlovu. Na štědrovečerní tabuli tak můžete zazářit třeba s mořským vlkem, žralokem či pražmou.
BOX – ryby na štědrovečerní večeři
Mořský vlk – má bílé, aromatické a jemné maso a malý obsah kostí, takže si na něm pochutnají i děti. Hodí se na pečení i grilování.
Halibut – jedna z nejchutnějších a nejvýživnějších ryb. Má vysoký obsah bílkovin i tuku a lze jej upravovat mnoha způsoby.
Pražma – je téměř bez kostí a má velmi jemnou chuť. Hodí se na smažení, pečení i grilování.
Tuňák – jeho jemná chuť připomíná telecí maso. Je výborný na lůžku s grilované zeleniny, příprava je velmi rychlá a snadná.
Losos – můžete ho připravit v troubě, v páře nebo na grilu. Má lahodnou chuť a navzdory vyššímu obsahu tuku je nutričně velmi hodnotný.
Candát – sladkovodní ryba s charakteristickou chutí. Hodí se na pánev či gril a lze z něj připravit i rybí kari.
A jak poznat, zda je ryba čerstvá? Měla by vonět, kůže by měla být lesklá a napjatá, žábry růžové a oči nezakalené. „Maso, a ryby zvlášť, jsou velmi citlivé na teplotní změny. Proto bychom si ji měli hlídat, s nákupem neotálet a využívat chladicí tašky, případně si ryby nechat dovézt až domů a mít tak jistotu zachování teplotního řetězce,“ dodává nákupčí masa a uzenin, Pavel Šilhánek z Košík.cz.