Právě se nacházíte:

EXPRESKA radí: Kdy cvičit

Cvičíte raději ráno, nebo večer? Jaká doba je pro trénink nejlepší? Jedna správná odpověď neexistuje, každému vyhovuje něco jiného. Odborníci se shodují na tom, že nejlepší je cvičit pravidelně a ve stejnou denní dobu. Jak zjistit, který čas je ideální právě pro vaše tělo? Navštivte kterýkoliv klub EXPRESKA a vyzkoušejte kruhový trénink v nejrůznější čas. Do EXPRESKY si totiž můžete přijít zacvičit kdykoliv během otevírací doby. Lekce tu začíná vašim příchodem. Jednoduše nastoupíte na prázdné stanoviště a pohybujete se po kruhu ve stejném směru jako ostatní. Více na www.expreska.cz.

EXPRESKA nabízí 30minutový kruhový trénink s komplexním cvičebním programem, který kombinuje silové cvičení s aerobní aktivitou a nezapomíná ani na počáteční zahřátí a závěrečné protažení. K dispozici máte 8 hydraulických pístových strojů a 8 aerobních stanovišť, po kterých se přesouváte v kruhu z jednoho stanoviště na druhé po zhruba 30 vteřinách. Během pouhé půl hodiny tu rovnoměrně procvičíte všechny svalové skupiny, zpevníte tělo, zrychlíte metabolismus a spálíte nadbytečné tuky. Kluby EXPRESKA najdete na více než 30 místech po celé ČR a dalších 10 je otevřeno na Slovensku.
 
Dle vědců je pro naše tělo z důvodu nastavení biorytmů nejvhodnější dobou na cvičení ráno od 7 do 9 hodin a navečer od 17 do 19 hodin. Spánek je zase z hlediska regenerace nejúčinnější mezi 22. večerní a 6. ranní. Ne každý si však takový denní režim může zařídit. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody jednotlivých denních dob pro cvičení?
 
Ranní ptáče, dál doskáče?
 
Ranní trénink má své nesporné výhody. Máte jej hned ráno za sebou a nic vám již do termínu cvičení nepřijde – ani pracovní povinnosti, ani kafe s kamarádkou. Trenérka Jana z olomoucké EXPRESKY doplňuje další důvody: „Ranní cvičení výrazně podpoří váš metabolismus a podaří se vám spálit víc tuku. Stačí tak cvičit kratší dobu než večer.“ Tělo vyplaví endorfiny a vy tak začnete den plná energie a dobré nálady. To i proto, že ze sebe budete mít dobrý pocit, že jste to dnes zvládla. Trenérka Iva z EXPRESKY v Ostravě Hrabůvce ale varuje: „Dejte si pozor – ráno tělo není zahřáté, nemá ideální teplotu pro cvičení, proto je důležité při ranním cvičení pořádně rozcvičit. Snížíte tak riziko zranění.“ Trenérka Iveta z pražské pobočky Kobylisy ale ze svých zkušeností dodává, že „pokud vás brzké vstávání neodrazuje, jste na dobré cestě: u lidí, kteří trénují ráno, je totiž největší pravděpodobnost, že se cvičení budou věnovat pravidelně a dlouhodobě.“
 
Jak se zbavit stresu z práce
 
Odpoledne nebo večerní trénink jsou dobrým způsobem, jak ze sebe setřást pracovní stres a odreagovat se po náročném dni. Tělo je navíc po celém dni zahřáté a snižuje se tak riziko zranění. Dle posledních výzkumů má večerní cvičení také blahodárný vliv na imunitní systém. Olga, trenérka EXPRESKY a majitelka klubu v pražské Krči, ale naznačuje i rizika této doby: „Odpoledne vám často může překazit plány nečekaná pracovní povinnost, nebo se snadněji necháte zlákat kamarádkou na kafe. O únavě a vyčerpání nemluvě. A odhodlání jít cvičit je ta tam.“
 
PRO VÍCE INFORMACÍ KONTAKTUJTE: PR support EXPRESKA, Hana Laudátová, hana.laudatova@expreska.cz, +420 775 345 950
 
Nemáte čas? Cvičte v polední pauze
 
Alternativou může být jít si zacvičit v polední pauze. Jana, trenérka ústecké EXPRESKY, doporučuje: „EXPRESKY jsou otevřeny celý den, nemusíte se předem registrovat a nemusíte přicházet na konkrétní hodinu – začínáte jednoduše svým příchodem. Když tedy budete mít kolem poledne chvilku, stačí se odhodlat a vyrazit. Kolem poledne navíc u nás bývá klidněji a jako trenérka tak mám i víc času individuálně poradit s tréninkem.“ Výživová specialistka Iva z EXPRESKY v pražských Dejvicích jen přikyvuje a dodává: „Nezapomeňte však, že cvičení a plný žaludek nejdou dohromady. Ideální je cvičit vždy nejdříve 2–3 hodiny po jídle, kdy už je jídlo strávené, a najíst se až hodinu po cvičení.“
 
Kdykoli, ale pravidelně
 
Je dobré si najít jednu dobu, která vašemu dennímu rytmu i tělu vyhovuje, a tu pak dodržovat. Trenérka Jana z brněnské EXPRESKY vysvětluje, že „tělo si na pohyb v danou dobu zvykne a je pak schopno se snadněji zahřát i spalovat tuky“. V EXPRESCE můžete jednoduše zjistit, kdy se vám cvičí nejlépe. Otevřeno je prakticky celý den. V pondělí navštivte EXPRESKU hned po ránu. To zde bývá méně lidí a vyplavené endorfiny vás posílí na celý nadcházející den. Ve středu zkuste zajít na trénink třeba až kolem sedmé večer a nechte manžela, ať jednou uloží vaše ratolesti sám. No a v pátek se zkuste utrhnout z práce kolem oběda. Uvidíte, co vám sedí víc. Možná budete překvapená!
 
Pokud se vám však nezadaří najít si pro cvičení pravidelnost a stejnou dobu, nezoufejte. Jakýkoli pohyb se počítá a je lepší cvičit třeba jen občas než nedělat nic. Prospěje to jak vašemu zdraví, tak vaší spokojenosti se sebou sama.