Hamé stahuje pomazánky kvůli neuvedení přítomnosti sóji

Firma Hamé stahuje z trhu pomazánky Svačinka kvůli přítomnosti sóji, která nebyla uvedena na obalu. Sóju musí jako alergen výrobci a distributoři potravin podle zákona povinně uvádět. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Obsah sóji ve Svačince činil podle SVS 7,19 miligramu, tedy miliontiny kilogramu, na kilo. Vyjádření Hamé ČTK zjišťuje.  

"Produkt byl zachycen při úřední kontrole v tržní síti na Slovensku. Analýza zde prokázala přítomnost sójových bílkovin, ačkoliv sója nebyla uvedena ve složení na etiketě výrobku," oznámil Pejchal. Slovenský veterinární dozor poté upozornil i úřady v dalších zemích, protože pomazánka byla dodána také do Česka, Velké Británie a Irska, a to v počtu celkem 53.440 kusů.

"Výrobce již zahájil stahování produktu od svých odběratelů," sdělil mluvčí SVS. Všechny pomazánky budou podle něj z trhu staženy asi do konce listopadu. Firmám hrozí za porušení informační povinnosti pokuta až půl milionu korun.

Veterinární správa letos již zaznamenala problémy také u sardinek od Hamé. Konzervy obsahovaly zvýšené množství kadmia. Při konzumaci ryb nehrozila akutní otrava, dlouhodobá konzumace by ale mohla poškodit ledviny či kosti. "Šlo o mírné překročení norem a my jsme po tomto zjištění stáhli všechny dané produkty z trhu. Výrobky jsme následně úspěšně reklamovali u jejich dodavatele z Thajska," sdělil tehdy mluvčí Hamé Petr Kopáček.

zdroj: ČTK