Lidé dnes mohou přispět na boj proti rakovině

Lidé dnes mohou v celonárodní veřejné sbírce Český den proti rakovině přispět na boj proti zhoubné nemoci. Na 13.000 dobrovolníků bude na 1100 místech nabízet 900.000 kvítků měsíčku se stříbrnou stužkou za 20 korun. V Praze bude na náměstí Republiky žlutý stan, kde onkologové a dermatologové poskytnou zájemcům konzultaci. Rakovinu každý rok lékaři v Česku zjistí u více než 80.000 lidí. 

Sbírku pořádá Liga proti rakovině, která za 25 let rozdělila přes 225 milionů korun. Z nich 40 procent šlo na nádorovou prevenci, 35 procent na zlepšení kvality života onkologických pacientů a 25 procent na podporu výzkumu a vybavení onkologických pracovišť a hospiců. 
    
Součástí dnešní sbírky je osvětová kampaň, která se zaměřuje na prevenci rakoviny reprodukčních orgánů mužů a žen. Každý dárce dostane s kvítkem informační letáček, z něhož se dozví, jak snížit riziko onemocnění reprodukčních orgánů a co dělat, aby se případná rakovina děložního čípku, vaječníků či varlat zachytila včas, kdy se dá zcela vyléčit. 
 
zdroj: ČTK